Dear Jane,

Zou het toevallig zijn
dat de meest romantische verhalen zijn geschreven
door een jonge vrouw
die haar korte leven lang ongetrouwd is gebleven…?

Please, I beg your pardon
mijn cynisme komt voort uit een tikkeltje jaloezie
op weergaloos talent
van een teruggetrokken maar werelds genie.

Je tijdloze boeken 
zijn romantisch doch onnavolgbaar scherp van geest
ik buig en dank je
het was je zo gegund Elizabeth* te zijn geweest.  

Yours sincerely,

Hilde

(februari 2021)

-Dit is een ode aan mijn favoriete romanschrijfster Jane Austen die in Engeland leefde van 1775 tot 1817. Hoewel je uit haar boeken zou kunnen opmaken dat ze een vrouw van de wereld was, leidde ze een teruggetrokken leven. Naar verluid heeft ze wel bewonderaars en een huwelijksaanzoek gehad, maar is ze nooit getrouwd en woonde ze tot haar dood bij haar familie. Helaas is er niet veel over haar bekend, omdat haar zus veel van haar brieven na haar dood heeft verbrand. Slechts 160 van de 3000 bleven over en deze werden ook nog gecensureerd.   
Haar mooiste boek vind ik Pride & Prejudice (trots & vooroordeel), waarin heldin Elizabeth* alleen wil trouwen als er sprake is van ware liefde. Iets wat best bijzonder was in een tijd waarin je toekomst als dochter van adel volledig afhing van het vinden van een geschikte echtgenoot die jou (en soms je familie) financieel kon onderhouden.
Vrouwen van adel mochten immers niet werken voor een inkomen en konden geen kastelen, landgoederen en titels erven. Die eer viel alleen ten deel aan de oudste zoon of anders desnoods aan een verre neef. Vrouwen moesten bovendien een bruidsschat meenemen als ze trouwden.

Met vijf dochters en geen zoons verwacht met name Elizabeths moeder dat haar dochters elke kans aangrijpen om te trouwen, bij voorkeur met een rijke man. Elizabeth weigert haar eerste – en volgens haar moeder haar enige – huwelijksaanzoek. Die is afkomstig van een verre neef van haar vader, die tevens zijn erfgenaam is. Een ‘match made in heaven’ volgens haar moeder, ware het niet dat Elizabeth de betreffende man niet kan uitstaan. Uiteindelijk vindt ze toch ware liefde – nadat trots en vooroordelen bij hem en haar zijn overwonnen – in de befaamde Mr. Darcy. Over die verhaallijn zal ik niet teveel vertellen. Lees of bekijk het zelf. Zucht… heerlijk! –   

2021-Jane Austen-foto3

Foto: zes van de zeven boeken van Jane Austen (ze schreef er eigenlijk negen, maar twee waren niet af). Het zevende boek heet ‘Lady Susan’ en is een korte briefroman.

2 reacties op ‘Dear Jane,

    1. Hoi Anneke, wat leuk zeg! Ik vind die 6-delige serie ook zo prachtig. Stom toevallig ben ik er vanavond weer aan begonnen. Heb het eerste deel gekeken. Blijft geweldig! De moeder van personage Elizabeth acteert in die serie ook zo hilarisch goed! De film met Keira Knightley vind ik ook mooi – er zitten een aantal prachtig gefilmde en romantische momenten in – maar de serie met Colin Firth en Jennifer Ehle blijft toch mijn favoriet!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s